Kategóriák

Vitaminok A-tól Z-ig

A vitamin a szervezet számára nélkülözhetetlen, biológiailag aktív szerves vegyület, amely az emberi szervezetbe táplálékkal kerül be. A szervezetben az anyagcsere folyamatok fontos szereplője, a test energiaátalakító folyamatainak elősegítője. Számos vitamin kémiailag hasonló anyagból, az elővitaminokból, provitaminokból képződik. Létezik antivitamin is, ez olyan anyag, amely valamilyen vitamint kiszorít az enzimekből.

Amennyiben nem fogyasztunk elég vitamint, vitaminhiány léphet fel, és kóros tünetek is jelentkezhetnek. Enyhébb esetben vitaminszegénység (hipovitaminózis), súlyosabb esetben vitaminhiány (avitaminózis). Túlzott fogyasztásuk is káros lehet, ilyenkor hipervitaminózis jelentkezhet, amely szintén súlyos tünetekkel járhat.

Megfelelően változatos táplálkozás esetén a vitaminbevitel elég lehet a szervezetük számára, de nem szabad elfelejtenünk, hogy sütés-főzés, melegítés közben a vitaminok 30-70%-a is lebomolhat, így a bevitt mennyiség követhetetlenné válhat. Az egészséges szervezet működéséhez ásványi anyagokra és nyomelemekre is szükség van, melyek fontos elemei a táplálkozásnak. Mindezek lényege, hogy az ember testben ezek az anyagok maguktól nem termelődnek meg, így külsőleg kell bevinni azokat, étkezéssel, vagy ívással.

A vitaminokat többnyire oldhatóságuk alapján sorolják be, vagyis hogy a két fő folyadék, a víz és a zsír közül melyikben oldódnak. Vannak zsírban oldódó vitaminok (lipovitaminok), és vízben oldódó vitaminok. Ezek az anyagok csupán biológiailag hasonlóak, kémiailag nem. Élettani hatásukat viszont csak hiánybetegségeik fellépésekor ismerhetjük meg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rendezés:
Kiemelt témák
Kérdése van?

Ügyfélszolgálatunk áll az Ön rendelkezésére!

Partnereink

Közösség

 

 
Gyártók