Kategóriák

Mit tehet Ön a rák megelőzése érdekében?

Mit tehet Ön a rák megelőzése érdekében?

Mi magyarok különösen rosszul csinálhatunk valamit mert mind a rák mind a szívbetegségekben való elhalálozás területén az első három között vagyunk a világstatisztikák szerint. Minden második ember szívbetegségben minden harmadik ember rákbetegségben hal meg, s a rák nem válogat.

Amig a rák gyógyszerét nem találják fel addig a legtöbb amit tehetünk a megelözés , ami viszont óriási mértékben növelheti túlélési esélyeinket. De ha valaki már megkapta a szomorú diagnózist akkor se kell elvesztenie a reményt, hisz az emberi pozitiv hozzáállás, a gyógyulásba vetet hit mellett, vannak olyan természetes módszerek, növényi hatóanyagok amelyek már sok embernek segítettek a kemo és sugárterápiák elviselésében és a felépülésben , gyógyulásban. 
A törvény tiltja, hogy azt állitsa valaki, hogy a vitaminok hasznosak a szervezetnek, esetleg gyógyitóhatásúak ezért mi sem állitjuk azt, de bemutatunk olyan orvosi kutatásokat és tanulmányokat amelyek azt támasztják alá, hogy igenis van jelentősége az egészséges táplálkozásnak és életmódnak a rák megelőzése és kezelése terén.

Mit tehet Ön a rák megelőzése érdekében?

Az összes rákos eset 80-90%-a megelőzhető lenne. Ön is jelentősen csökkentheti számos gyakori ráktípus kialakulásának kockázatát, ha meghoz néhány olyan alapvető döntést, ami az életmódját érinti: abbahagyja a dohányzást, egészségesen étkezik, óvja bőrét a nap veszélyes UV-sugaraitól és így tovább. Amíg nem találják meg a rák gyógymódját, a megelőzés az egyik legjobb fegyverünk ellene. Az Amerikai Rák Társaság és Nemzeti Rák Intézet az elmúlt évek során több olyan étrendi ajánlást tett, amelyek hatékonyan csökkenthetik az egyes ráktípusok kialakulásának kockázatát. 
A Biophotonikus scanner kidolgozásához is az alap gondolatot és megbízást ez az intézet adta ismerve és tudva hogy megfelelő étrenddel antioxidáns és vitamin bevitellel csökkenthető nagymértékben a rák kockázata. Ezért nem mindegy hogy az emberek milyen táplálék-kiegészítőkkel próbálnak a táplálékelégtelenségen segíteni, s hogy amire kiadják a pénzüket a megelőzés reményében valóban használ-e illetve beépül-e a sejtek antioxidáns védelmi rendszerébe. Az eszköz nem diagnosztikai céllal lett kifejlesztve, nem is gyógyítja a rákot de egy viszonylag pontos képet nyújt a szervezet antioxidáns állapotáról ami egy visszajelzés arról, hogy a sejteket érő állandó szabadgyökös támadások ellen mennyire van felvértezve a szervezet antioxidánsokkal. 
A RÁK ÉS A SZABADGYÖKÖK

A rák nem egy betegség, hanem hasonló betegségek egy csoportja. Körülbelül 100 különböző típusú rák létezik, mindegyikben szerepel a szervezet bizonyos sejtjeinek abnormális működése. A legtöbb rákra jellemző a tumorok fejlődése. Ebben a fejezetben elmagyarázom, hogy mi is az a rák, mi a szabadgyökök szerepe ebben a betegségben, és hogyan védenek az antioxidánsok a rák ellen.

Mi is pontosan a rák?

Ahhoz, hogy megértsük a rák természetét, először tisztában kell lennünk a normális sejtnövekedéssel. Testünk sok-sok sejtje szép rendben növekedik és osztódik. A normális sejtek is elpusztulhatnak alkalmanként úgynevezett sejtöngyilkosságban. Ha a sejtek elveszítik azon képességüket, hogy saját növekedésüket kontrollálják, mindenféle rendet nélkülöző, gyorss osztódásnak indulhatnak. Ennek következménye pedig egy felesleges szövet, a tumor kialakulása.
A tumoroknak két fajtája van, lehet jóindulatú vagy rosszindulatú. A jóindulatú tumor nem rákos és nem terjed. Az ilyen daganat csak nagyon ritkán, pl. agydaganat esetén okozhat halált. A legtöbb esetben sebészeti úton eltávolítják és általában nem újulnak ki. A rosszindulatú daganatok ezzel szemben rákosak, az ilyen tumorok beépülhetnek és tönkretehetik a környező szöveteket. 
A rosszindulatú ráksejtek szétterjednek a szervezetben és új tumorokat hoznak létre. A ráksejtek nem rendelkeznek az önmegsemmisítés képességével, és hacsak le nem állítják a folyamatot, egyfolytában szaporodnak. A szabadgyökök számtalan módon juthatnak szerephez a rákosodásban. Mutálhatják a DNS-t, amely abnormális sejtképződéshez vezet. A legújabb kutatások szerint a rákos tumorok saját szabadgyökeiket termelik, elősegítve ezzel az újabb mutációkat és az abnormális sejtek születését. Ezért tűnik úgy, hogy egyes tumorok mindig egy lépéssel előrébb járnak, mint a kezelés, nagyon gyorsan váltogatják "arcukat".

Hogyan alakul ki a rák?

A rák nem egyetlen probléma következménye. Mire a rák kialakul, már szerencsétlen dolgok sorozata következett be a szervezetben. Egyetlen mutáns sejt még nem elég ahhoz, hogy a rák jelentkezzen. A testnek számos őre van, amely védelmet nyújt az abnormális sejtek ellen. Az immunrendszer pl. még azelőtt működésbe lép és elpusztítja a mutáns sejteket, mielőtt rákosodásnak indulhatnának. A szabadgyökök sokféleképpen ösztönzik a rák kialakulását. Megállás nélkül képesek mutálni és megváltoztatni a DNS-t, így aztán az rossz információkat közöl a sejtekkel, állandó növekedésre inspirálva őket. Normális esetben a sejtek maguk szabályozzák osztódásukat, mivel érzékelni tudják a szomszédos sejtpopulációk nagyságát. A szabadgyökök viszont megtámadják a sejtmembránokat, ezzel pedig blokkolják azt az érzékelő mechanizmust, amely korlátozza a sejtnövekedést és a reprodukciót. Ha a sejt érzékelői megrongálódnak, a sejt növekedése és osztódása irányítatlanná válik. A szabadgyökök ráadásul képesek inaktiválni a test védekezőképességét a rák ellen. A kutatások szerint az antioxidánsok bármelyik szakaszban meg tudják állítani, de legalábbis le tudják lassítani a rák folyamatát. Nagyon valószínű ezenkívül az is, hogy ezek a tápanyagok csökkenteni tudják az áttétek képződésének esélyét, és beindítják az immunrendszert is. Az antioxidánsoknak fontos szerepe lehet abban is, hogy a szervezet ki tudja választani a mutáns sejteket. Míg úgy tűnik, a normális sejtek életét meghosszabbítják, a rákos sejteknek segítségükre vannak abban, hogy megsemmisíthessék önmagukat. Ezek az antioxidánsok alapvető szerepei ebben a témakörben.

HOGYAN VÉDENEK AZ ANTIOXIDÁNSOK A RÁK ELLEN?

Az antioxidánsok háromféleképpen nyújtanak védelmet a rákkal szemben: azzal, hogy elpusztítják a rákot okozó szabadgyököket, fokozzák az immunrendszer működését, így az még azelőtt megsemmisíti a mutáns sejteket, mielőtt elrákosodhatnának, és végül csökkenti a ráksejtek hajlandóságát arra, hogy a szövetekhez, illetve mirigyekhez tapadjanak. Az antioxidánsok számos tumor növekedését gátolják és megakadályozzák, hogy néhány rákosodás előtt álló sejt (karcinogén) valóban rákos sejtté fajuljon. Ezek a hatások már mind bizonyítottak; a bioflavonoid antioxidáns esetében részben már az is ismert, hogy hogyan fejtik ki hatásukat a rák ellen. A kutatások bebizonyították, hogy a zöldségben és gyümölcsben gazdag étrenddel sok rákfajta gyengíthető. 
Sok kutató azért tartja a zöldségeket és a gyümölcsöket jótékony hatásúnak, mert az antioxidánsokban, különösen C-vitaminban és bioflavonoidokban gazdag.

HOGYAN TUDJÁK AZ ANTIOXIDÁNSOK FOKOZNI AZ IMMUNRENDSZER HATÉKONYSÁGÁT?

Sok tápanyagról bebizonyosodott már, hogy serkentő hatással van az immunrendszerre, így véd bennünket mindenféle betegségtől, és fejleszti szervezetünk azon képességét, hogy megtámadja és elpusztítsa a ráksejteket. Ranjit Chandra, Adrianne Bendich és Simin Meydani kutatták első ízben, hogy az antioxidáns-kiegészítés miként serkenti testünk immunrendszerét. Ronald Watson professzor, a tusconi University Arizonáról az immunrendszer vizsgálatára specializálódott, és számos tanulmányt mutatott be, amelyen az E-vitamin, a pycnogenol és az immunrendszer kapcsolatát tárgyalta. Az egyik tanulmányában Watson és kollégái úgy találták, hogy a pycnogenol fokozta az olyan immunanyagok termelődését, mint a citokin (más néven interleukin).
A HIV-fertőzötteknél a citokin szintje lecsökken a szervezetben, ez pedig a T- és B-sejtek működésének folyamatos akadályozásához vezet. A citokin a test rákellenes küzdelméhez is igen fontos. A pycnogenol bizonyos mértékben visszaállította az IL-6 és az IL-10 szintjét az olyan kísérleti állatokban, amelyek a HIV-hez hasonló retrovírusban szenvedtek. A pycnogenol ezenkívül az immunsejtek egy másik erőteljes típusa, a természetes falósejt termelődését is serkentette. David Hughes professzor és kollégái az Institute of Food Research in Englandben azt vették észre, hogy a béta-karotin, amely a sárgarépában található, fokozza a fehérvérsejtek, az úgynevezett monocyták termelődését. A béta-karotin ezt azzal éri el, hogy a monocyták felszínén speciális fehérjéket termel, amelyek segítségével azok könnyebben felismerik a ráksejteket. A béta-karotin ezenkívül más, a ráksejteket gyilkoló sejtek képződését is fokozza. 
A pycnogenol, a C-vitamin és más antioxidánsok saját maguktól is védik az immunsejteket. Erre azért van szükség, mert a fehérvérsejtek nagy mennyiségű szabadgyököt bocsátanak szabadon, miközben elpusztítják a baktériumokat. Néhány szabadgyök pedig a fehérvérsejteket öli meg. Az antioxidánsok növelik a fehérvérsejtek pusztító erejét, ugyanakkor védelmet nyújtanak a megjelenő nagyszámú szabadgyök ellen.

HOGYAN TUDJÁK AZ ANTIOXIDÁNSOK MEGAKADÁLYOZNI A RÁK TERJEDÉSÉT?

A ráksejtek kiszabadulnak a tumorokból, keresztülutaznak az egész testen és a nyirokrendszeren. Ebben a folyamatban keletkeznek az áttétek. A ráksejtek tulajdonképpen a szövetekhez tapadnak és így hoznak létre új daganatokat. Ehhez a folyamathoz ún. olyan (tapadó) adhéziós molekulákra van szükség, mint az ICAM-l és a VCAM-l. A pycnogenol, a quercetin és más antioxidánsok csökkenteni tudják ezeknek az adhéziós molekuláknak az aktivitását, megelőzve ezzel a ráksejtek összetapadását. Az adhéziós molekulák jelen vannak gyulladás, az allergia és az atherosclerosis esetében is. Azzal, hogy csökkentik ezek aktivitását, az antioxidánsok új módon nyújthatnak védelmet a betegségek és rendellenességek ellen. Ez persze azt is magyarázza, hogy miért tartják az antioxidánsokat az allergiás megbetegedések enyhítőjének.


VAN VALAMI BIZONYÍTÉK ARRA, HOGY AZ ANTIOXIDÁNS ANYAGOK VALÓBAN CSÖKKENTIK A RÁKOS MEGBETEGEDÉSEK, ILL. A HALÁLLAL VÉGZŐDŐ ESETEK ELŐFORDULÁSÁNAK SZÁMÁT?

Igen, van. Számos epidemiológiai kutatás mutatja azt, hogy a zöldségben és gyümölcsben gazdag étrend jó néhány rákfajta előfordulásának esélyét csökkenti. A zöldségek és a gyümölcsök antioxidáns bioflavonoidokban, karotionidokban és C-vitaminban gazdagok. Ráadásul laboratóriumi állatokkal végzett kísérletek százai bizonyítják - beleértve a sajátomat is -, hogy az antioxidánsok valóban jó eséllyel előzik meg a rákos elfajulásokat. Ma már rendelkezésünkre áll néhány humán klinikai tanulmány is. Egy az Egyesült Államok és Kína által közösen végzett tanulmányból az derült ki, hogy az E-vitamin-, a szelén- és a bétakarotin-kiegészítés sok rák előfordulásának esélyét csökkenti, beleértve a tüdőrákot, a gyomorrákot, ezenkívül növeli az életkilátásokat. Egy jól ellenőrzött klinikai tanulmány - amelyet Larry Clark, a tucsoni University of Arizona professzora vezetett - megállapította, hogy napi 200 mcg szelén szedése felére csökkenti a rákos megbetegedés és az ebből fakadó elhalálozás esélyét, ezen kívül növeli az életkilátásokat. Egy 1998-as klinikai tanulmány pedig kimutatta, hogy az E-vitamin szedése 32 százalékkal csökkenti a prosztatarák előfordulásának kockázatát. De ez csak néhány a sok-sok tanulmány közül, amelyek az antioxidánsok jótékony hatását bizonyítják.

Tartalomhoz tartozó címkék: hír
Kiemelt témák
Kérdése van?

Ügyfélszolgálatunk áll az Ön rendelkezésére!

Partnereink

Közösség

 

 
Gyártók