Kategóriák
Ön itt jár: > >

K-vitamin

K-vitamin

A K-vitamin zsírban oldódó vitamin, gyakran használt másik neve a fillokinon, amely egyben előfordulására is utal (filum = levél). A D-vitaminhoz hasonlóan két fő formátumát különböztetjük meg, a K1 és a K2 vitamint.

 A K1 vitamint a zöld növények, a K2 vitamint a baktériumok szintetizálják. Néhány mesterségesen előállított K-vitamin vízben is oldódik. Szintén van provitaminja is, amit menadion-nak neveznek.
 
Mihez szükséges?
  • A véralvadáshoz (II, VII, IX és X. faktor)
  • Alvadási faktorok képzése
 
Mennyi szükséges belőle?
Az ember K-vitamin szükségletét felerészben fedezi a táplálékkal felvett és a bélrendszerben élő baktériumok által termelt K-vitamin. A táplálékkal bevitt K-vitamin 10-70%-a szívódik csak fel. Éppen ezért hosszan tartó, bélgyulladással járó betegég, vagy antibiotikus terápia következménye lehet K-vitamin hiány. Az újszülötteknél ezt a hatást a bélbaktériumok csekély száma okozza. Mindkét hiányállapot velejáró tünete a vérzékenység.
 
Miben található meg?
Legjobb K-vitamin forrásaink a zöld leveles zöldség- és főzelékfélék, a káposzta, a brokkoli, a paraj, a tej- és tejtermékek, valamint a máj.

 

Napi szükséglet/adagolás
életkor szükséglet
(mikrogramm)
  férfi
  Félévesnél fiatalabb 5
  7-12 hónap 10
  1-3 év 15
  4-6 év 20
  7-10 év 30
  11-14 év 45
  15-18 év 65
  19-30 év 70
  31-60 év 65 80
  60 év felett 65 80
  szükséglet
(mikrogramm)
  férfi
  Várandósság 70 -
  Szoptatás 70 -
  Nehéz fizikai munka - 90
  Stressz 80
  Dohányzás 70 80
  Alkohol fogyasztás 100
  Menopauza 70 -

 

A hiány és többlet hatása


Hiányállapotok
K-vitamin hiányában a következő tünetek léphetnek fel: vérzékenység, véralvadási zavarok, zsírfelszívódási- és/vagy májfunkciós zavarok.

Túladagolás
Túladagolása jelenleg nem ismert.

Tartalomhoz tartozó címkék: Vitami ABC
Kiemelt témák
Kérdése van?

Ügyfélszolgálatunk áll az Ön rendelkezésére!

Partnereink

Közösség

 

 
Gyártók