Útmutató a megfelelő multivitamin készítmény kiválasztásához

Útmutató a megfelelő multivitamin készítmény kiválasztásához

A piacon nagyon sok féle, fajta multivitamin készítményt lehet kapni. A laikus közönségnek nehézséget jelenthet eligazodni ezek között.
Melyiket válasszam? 
Szerencsére a tudományos kutatások eredményei megadják a válaszokat. Ahhoz, hogy a szervezet valóban helyes vitaminpótláshoz jusson, két szempontot kell figyelembe venni.

Az egyes alkotóelemek mennyisége. Azaz, van-e belőlük elegendő egy napi adagban. 
Az egyes alkotóelemek egymáshoz viszonyított aránya. A vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek rendszerben fejtik ki a hatásukat. Jól ismertek az optimális arányok.

Az arányok nem merevek, de a nagyfokú eltérés nem túl jó. Sok multivitaminnál előfordul, hogy akár 20-40 vagy még több tablettát is be kell venni a valós napi igény biztosításához, így előfordulhat, hogy a "havi adag"-ként vásárolt áru, valójában csak néhány nap valódi igényét fedezi.

Dr. Michael Colgan világhírű táplálkozás-szakértő, aki nagyon keményen harcolt a vitaminok elismertetéséért, nem szégyenlős és nem jön zavarba, amikor ki kell mondani az igazságot.

Gyógyír az ezredfordulóra című könyvében így ír:

"Vegyük például a Centrumot, azt a vitaminkészítményt, amelyet a televízióban a legtöbbet reklámoznak. A hirdetés abból az új ismeretből kovácsol tőkét, miszerint az antioxidánsok betegségmegelőző hatással rendelkeznek, mondván: (a Centrum) "tartalmazza a teljes antioxidáns-csoportot". Így van, csakhogy: milyen mennyiségben? Ha elolvassuk a címke apró betűs szövegét, ott ez áll: C-vitamin, 60 mg. Csakhogy a C-vitamin betegségmegelőző hatásáról szóló tanulmányok szinte kivétel nélkül grammnyi mennyiségekről szólnak – a Centrumban található adag 20-100-szorosáról. A Centrum címkéje 30 NE-nyi E-vitamint emleget, a tanulmányok viszont rámutatnak, hogy ez az anyag csak 100 NE feletti mennyiségben fejt ki betegségmegelőző hatást. Ugyanez vonatkozik a béta-karotinra, ami az A-vitamin előanyaga. A Centrum 1000 NE-t tartalmaz belőle, a szakirodalom szerint azonban a béta-karotin megelőző hatása csupán ennek a mennyiségnek 20-50-szeresénél érvényesül.
Szó sincs arról, hogy kipécéztem volna a Centrumot, azért esett rá a választásom, mert ezt a márkát mindenki ismeri. Általános multivitaminként jobb, mint a legtöbb hasonló. Egyszerűen csak közlöm az igazságot."


Én sem szeretem, amikor az embereket féligazságokkal, félreérthető információkkal kábítják.
Természetesen a döntés az Öné. Amennyiben mélyebben érdekli a téma, olvassa el a Cenzúrázott egészség című könyvem.

A cél az egészség.A teljes egészség.Vegye Ön is saját kezébe az egészsége irányítását. Szerezzen meg hozzá minden szükséges információt.

Sok sikert!

 
Tisztelettel:

Dr. Lenkei Gábor 

Tartalomhoz tartozó címkék: hír
Kiemelt témák
Kérdése van?

Ügyfélszolgálatunk áll az Ön rendelkezésére!

Partnereink

Közösség

 

 
Gyártók