Kategóriák

Mitől gyógyul az influenza?

 Mitől gyógyul az influenza?

Itt van nekünk a szokásos évenkénti influenza járvány és ha megkérdezek 10 embert, hogy mitől gyógyul meg az influenza, jó esetben kapok egy jó választ. Beleértve az orvosokat is. Mi is ez az influenza, és mitől gyógyulhat meg, aki elkapta?

Mi is ez az influenza, és mitől gyógyulhat meg, aki elkapta?
Az influenza egy fertőző betegség, amely madarakat, és emlősöket fertőz és egy Orthomyxoviridae családba tartozó RNS-vírus okozza.

Általában az influenzát fertőzött emlősök terjesztik levegő útján, (köhögés és tüsszentés során vírust tartalmazó aeroszolt képezve) és fertőzött madarak ürüléke által. A fertőzés akkor alakul ki, ha érinkezik ezekkel a testfolyadékokkal vagy szennyezett felületekkel.

Az influenzavírusok 0 °C-on több mint 30 napig, normál emberi testhőmérsékleten (36,5 C-fok) kb. egy hétig és nagyon alacson hőmérsékleteken tetszőleges ideig maradnak fertőzőképesek. 39 C-fok felett igen hamar elpusztulnak. Ez utóbbi tulajdonságuknak még az írásom végén hasznát vesszük.

Az influenza időszakos járványok során terjed a világban és egy-egy pandémiás évben több millió, nem-pandémiás évben több százezer ember is meghalhat. A 20. század során három pandémia következett be (pl. spanyolnátha) (mindegyikük a vírus egy jelentősebb genetikai változása után) és több tízmillió embert pusztítottak el. Gyakran az eredményez pandémiát, hogy a vírus egyik állatfajról a másikra terjed. Amióta Ázsiában az 1990-es években a madárinfluenza-vírus H5N1 jelzésű halálos törzse az első humán áldozatait szedte, ezt tekintik a legnagyobb influenza pandémia veszélynek.

Ipari országokban elterjedt az influenza elleni védőoltás használata a veszélyeztetett emberek és szárnyasok körében. A leggyakrabban alkalmazott humán védőoltás a trivalens influenza vakcina, ami három vírustörzs inaktivált és tisztított anyagát tartalmazza.

A védőoltások hatékonysága és elterjedtsége kétséges, emiatt a leginkább veszélyeztetett időszakban rendszeres a tömeges megbetegedés. Ebben az esetben marad a kezelés, ami lehet gyógyszeres, vagy hagyományos.

Miközben szinte mindenki fel tud sorolni pár hagyományos gyógymódot, nincs egy igazán kialakult protokollja a kezelésnek. Miért is lehet ez?

A magyarázat igen egyszerű. Egészen a közelmúltig nem talált senki az immunrendszerhez még csak közelítőleg sem mérhető hatékonyságú módszert a vírusokkal szemben. Míg egy baktériumot, vagy egy gombát egészen hatékonyan el tudunk pusztítani, a vírusokat csak a gazdatesttel együtt lehet könnyen elpusztítani. Ezért égetik el a madárinfluenzával fertőzött állatokat, és ezért nem terjedtek el a piacon a különféle antivírus készítmények sem. Mellékhatásaik összemérhetők a fő hatással.

A vírus ellen mindössze két hatásos gyógyszert fejlesztettek ki a 90-es években. Az egyik az oseltamivir hatóanyagú gyógyszerek csoportja. Ezért lett világhírű pillanatok alatt egy svájci gyógyszergyár a Roche Magyarországon receptre kapható Tamiflu nevű gyógyszere. Az oseltamivir a vírus fertőzőképességét blokkolja, nagyon hatásosnak tartják. Ennek ellenére az FDA, évekig nem engedélyezte, majd alig egy évvel ez előtt szigorú betegtájékoztató figyelmeztetések mellett mégis piacra engedte a terméket, pedig mindenki elismerte, hogy neuropszichiátriai problémákat okoz. Egészen konkrétan a japán gyerekek öngyilkosok akarnak lenni, miután beszedik.

A másik az amantadine és rimantadine hatóanyagú gyógyszerek. Ez utóbbiak az M2 proteint, a vírus egyik csatornamembránjának alkotóját bontják le. Az amantadine és rimantadine hatóanyagú gyógyszerek olcsók és a WHO-nak is nagy készletei vannak. Sajnos azonban nemrég kiderült, a piaci bevezetéstől számított 2 év alatt a vírus gyakorlatilag rezisztenssé vált a gyógyszerre. Ez az influenza legcsodálatosabb tulajdonsága.

Ezek fényében érthető, miért is marad a legjobb megoldásnak továbbra is a támogatott immunrendszer a védekezésben és a gyógyulásban egyaránt.

Mit tehetünk ennek érdekében?

Akit bizonyítottan az influenza betegített meg (ezt az orvosa egészen jól meg tudja állapítani) annak a legfontosabb dolog, hogy néhány ésszerű életviteli és étkezési változtatást tegyen meg és ezzel felére is lerövidítheti a gyógyulását, és töredékére csökkentheti a szövődmények kialakulásának kockázatát.

  • Pihenjen. Semmi megerőltető izom vagy agymunka.  Mindenképpen maradjon otthon. Ezzel magának is segít, és megkíméli a környezetét is a tovább fertőzéstől. Olvasson egy jó könyvet inkább.
  • Igyon eleget. Ez napi 2-3 liter folyadékot elsősorban vizet vagy teát jelent. Kerülje a cukros italokat. A teát se cukrozza. Ha édes ízre vágyik, használjon Steviát vagy mézet.
  • Mindenképp tartózkodjon az alkoholtól. Bár sokan a pálinkára esküsznek, vírusos betegség esetén ez kimondottan hátráltatja a gyógyulást.
  • Csak szükséges esetben használjanak lázcsillapítókat vagy fájdalomcsillapítókat. A megemelkedett testhőmérséklet a gyógyulást segíti. Inkább mérjenek gyakrabban és ha 39 fölé megy a lázuk, akkor szedjenek rá gyógyszert. Addig remekül megteszi egy hideg borogatás a homlokra.
  • Egyenek olyan étrenkiegészítőket,amik segítenek a gyógyulásban,elsősorban multivitaminokat és gyógynövényeket ajánlunk.
Tartalomhoz tartozó címkék: hír
Kiemelt témák
Kérdése van?

Ügyfélszolgálatunk áll az Ön rendelkezésére!

Partnereink

Közösség

 

 
Gyártók